Taiteilija

Kuvataiteilija, muotokuvamaalari Reijo Viljanen

s. 1954

ateljee Suomessa  Tampereella (avoin ateljee-galleria Kaskitie 15, 33540 Tampere) ja  Ruotsissa Tukholmassa

info@reijoviljanen.fi / 0400 620 640

Kuvataiteilija Reijo Viljanen on maalannut 1990-luvun lopulta lähtien ja on keskittynyt muotokuviin. Viljanen on testannut erilaisiGalleri Cupido, Sisuradioa taidetyylejä abstraktioon asti hakiessaan omaa suuntaansa.  Alusta asti alkoi kuitenkin olla selvää, että hän maalaa fotorealismia eli mahdollisimman tarkasti valokuvaa jäljittelemällä, viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Reijo Viljanen käyttää maalatessaan useimmiten laveeraustekniikkaa, jossa tumman päälle maalataan kerros kerrokselta astetta vaaleampaa sävyä. Lopputulos on elävä ja kolmiulotteinen. Viljasen tärkein työkalu on luuppi, joka suurentaa maalattavan kohdan moninkertaiseksi. Näin hänen on mahdollista tehdä eläväksi erittäin tarkat yksityiskohdat. Myös muut nykytekniikat, kuten kuvan heijastus maalattavalle kankaalle, ovat välillä apuvälineinä parhaan lopputuloksen aikaan saamiseksi ja tarkan työn nopeuttamiseksi. Pään sisäinen skanneri on kuitenkin useimmiten käytössä.

Viljasella oli pitkään palava halu maalata ja hän osallistui Ahjolan kansalaisopiston maalauskurssille Tampereella vuonna 1998. Tästä innostus alkoi ja hän alkoi toden teolla opiskella öljyvärimaalaustekniikoita. Hän sai kurssin jälkeen opetusta venäläisiltä taidekorkeakoulun öljyvärimaalaus- ja kuvanveisto-opettajilta, Valter Soinilta ja Valera Karavajevilta vuosina 1999–2002.

Viljanen on siis osittain itseoppinut, taiteellisen lahjan omaava taiteilija. Hänen mielestään tätä synnynnäistä lahjaa tulisikin korostaa nykyistä enemmän, koska se jää usein korkeakoulutuksen jalkoihin. Alun harrastus on muuttunut pikku hiljaa ammatiksi ja viime vuodet Viljanen on toiminut yhä enemmän taiteen parissa ja kasvattanut näyttelytoimintaansa Suomen ulkopuolelle. Öljyvärimaalauksia on ollut esillä useassa paikassa Ruotsia ja Espanjaa myöten: gallerioissa, tasokkaissa ravintoloissa ja kahviloissa sekä muissa julkisissa tiloissa.

Erityistä huomiota ovat herättäneet Viljasen pikkutarkat muotokuvat ihmisistä, eläimistä, luonnosta ja autoista, joita on valokuviksikin luultu. Taiteilija maalaa erityisen mielellään merta ja myös vanhoja autoja. Hän ihailee ja saa inspiraationsa 1800-luvun mestareiden, kuten Ivan Aivazovskin, Akseli Gallen-Kallelan, von Wright’n veljesten, Albert Edelfeltin ja Eero Järnefeltin töistä.

Maalaa nykyisin vain muotokuvia.

kuva

Koti-ateljee

Vastaa